FB_Koale-01

Prispevek: 10 €

Koala Voice so se na domačo glasbeno sceno aktivneje vključili pred petimi leti, ko so izdali prvenec Kangaroo’s a Neighbour. Začetni koraki s skladbo Go Disco, Go so jih ponesli na radijske valove in hitro so zlezli pod kožo občinstva. S svojevrstno mešanico rocka, popa, disca, punka in dobro odrsko prezenco so pričeli pohod po domačih in tujih odrih: od Kisovca, Ljubljane, Črnomlja, Moskve in Liverpoola, vse do Talina, Varšave in Groningena. Nastopili so tudi pred Pixies v ljubljanskih Križankah in na festivalih, kot so Pohoda, Exit, InMusic. Jeseni 2017 so izdali drugi album Wolkenfabrik, ki ga je produkcijsko zapakiral Danton Supple. V lanskem letu je izšel akustični album Koala Voice:Izštekani, v zadnjih decembrskih dneh leta 2018 pa so “iz zadnjega žepa ponošenih hlač” potegnili album Woo Horsie!

Čez celoten album, tu pa še posebej, takoj slišimo, da se bo nov material čudovito vklopil v že znan koncertni repertoar zasedbe in ga s svojo poskočno energijo še okrepil. To je ta rokenrol. (Matej Holc, Radio Terminal)

Nina Bulatovix je domača post-punk zasedba, ki je pred petimi leti izdala album ‘Jate’, eno najboljših domačih plošč zadnjega desetletja ter ob tem navduševala z divjimi in energičnimi koncertnimi nastopi. O sebi v letu 2019 pravijo takole: Dost dobri. Dost zanimivi. Boben, bas, glas. In sayonara preteklemu. Iz prihodnosti nas kličejo obrazi molčečih! Ne gre za preigravanje ogorčenih, še manj stvar programa. Pa saj razumeš: Odmisli debato. Odmisli režijo. Odmisli model. Poj mi tralala.

Nabito polna Gala hala je intenzivno pozdravljala pevčeve nagovore in skupaj z glasbo kričala refrene. Nina Bulatovix je definitivno bend, vreden ogleda, z novim izdelkom, za katerega bi lahko rekli, da je idealen za oder zunaj pred parlamentom na kakšni od vstaj. Aktualno politično stanje se sliši tudi v njihovi glasbi. In vsi nepotrebni komentarji tipa: »Nina Bulatovix so neka mešanica skupin Dance Mamblita, Nomeansno in Disciplin A Kitchme« so utihnili. Trio sestavlja totalno svojo stvar, ki nima veze z omenjenimi bendi, razen da ima bas in boben.  (Andrej Dujc, Radio Študent)

Igralom je tričlanska zasedba iz Niša, ki svoj zvok bazira predvsem na zvoku zahodne Afrike, na tuareški tradiciji saharskega bluesa, ki ga prepleta z vplivi novega vala srbskega rokenrola, to zmes pa po zaslugi vokala ustanovitelja Dimitrija Simovića utaplja v melanholiji balkanskega polotoka. Cenjena spletna publikacija Louder Than War je Igralom uvrstila med deseterico najboljših novih izvajalcev na festivalu MENT in mu pripisala nojzersko silnost Repetitor, bluesovsko tripiranje Tinariwen in električno virtuoznost Jimija Hendrixa. Jeseni so pod producentsko taktirko Chrisa Eckmana izdali drugi album ‘Sunovrat’, ki je bil že deležen odličnih odzivov tako kritikov kot publike.

Igralom na svojem zadnjem albumu ponudi eklektično mešanico najsodobnejših in tradicionalnih glasbenih vplivov, v katerih bi se marsikdo zlahka izgubil, trio pa v njej uspešno najde lasten avtentičen izraz, ki ga ni moč zares kategorizirati. (Ana M. Korošec, Radio Študent)

Haiku Garden je ljubljanski shoegaze/neopsihedelični bend, ki je leta 2016 izdal znameniti EP ‘Waver’, s katerim je prekrižaril lep del tujine (Avstrija, Češka, Anglija, Poljska, Rusija, Srbija Hrvaška) ter domače občinstvo ogreval za velika imena kot so SUUNS ter The Jesus and Mary Chain. Nedavno so izdali prvi dolgometražec z naslovom ‘Where If Not Now’, ki je deležen številnih odličnih recenzij doma in v tujini. Mladina ga je proglasila za domačo ploščo leta, na znamenitem portalu Muzika.hr pa je pristal na drugem mestu najboljših albumov iz Ex-Yu regije.

Tako je tudi s kitarskimi čarovniki, ki stojijo za intenzivno, do potankosti dodelano zvočno sliko skupine Haiku Garden. Njen izvrstni prvenec se resnično kosa z zgodnjimi vrhunci očakov shoegaza, kot so My Bloody Valentine, Ride in Slowdive, ki so na Britanskem otočju v devetdesetih letih prejšnjega stoletja definirali ta vplivni kitarski (pod)žanr. (Gregor Kocijančič, Mladina)

VJ Dimension je vizualec, ki na memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department.

FACEBOOK DOGODEK: KOALA VOICE, NINA BULATOVIX, IGRALOM, HAIKU GARDEN

VIDEOPOSNETKI:

KOALA VOICE

IGRALOM

NINA BULATOVIX

HAIKU GARDEN