Petek, 11. 5. 2018 ob 20.00 na letnem vrtu MKC Pri Rdeči Ostrigi, Škofja Loka

HIGH5, MITO, DUBZILLA, ZALA KRALJ & GAŠPER ŠANTL + VJ DIMENSION

Vstopnina: 8 € / predprodaja in 10 € / na dan dogodka

HIGH5, zagrebški trap gospodarji, so ena najbolj vročih regionalnih zasedb ta trenutek, v Škofjo Loko pa prihajajo tik po izdaji drugega albuma “Backstage Boys”. Njihovo specifično besedišče vam ponuja pogled v raperski vsakdan zagrebške škvadre, opisan na humoren, zajebantski in energičen način. Garancija za odlom.

Fantje so se resneje lotili produkcije, s tesnimi, klube tresočimi podlagami. Besedila so neresna, duhovita, z neštetimi aktualnimi popkulturnimi dovtipi. In ravno ko klišeji niso več zabavni, udari serija lucidnih enovrstičnic. SCHENGENGANG je dodelan piflarski trap, ki zna vleči povezave v shizofreniji youtubovske generacije in ki potrdi, da avtentična ni več ulica, ampak soba, v kateri se igra playstation in kadi džojnt. Sobni (t)rap. (Borka, Mladina)

MITO je eden najvidnejših domačih raperjev, ki ga sicer poznamo iz zasedb kot sta Tekochee Kru in Velebor. Ob koncu prejšnjega leta je izdal drugi album “Bratstvo in estradstvo”, ki je takoj navdušil kritike. Ni čudno, saj zagotovo gre za enega domačih založniških vrhuncev zadnjih let. Na odru se mu bo pridružil producent YNGFirefly, ki je v največji meri definiral zvok albuma.

To je ena tistih plošč, ki si jih, ko se končajo, predvajaš še enkrat in še enkrat. Toda zaradi zgoščenih rim in besedne akrobatike ji ne prideš do dna. Mito v šestnajstih komadih – pol časa kritično, pol humorno – tolče po mariborskih kvazi elitah, političnih voditeljih, se sprašuje o medgeneracijskih napetostih, vijuga med čeferini, cigani, domoljubi, migranti, pidžiji, predini, kendricki (kalamarji), kanyeji, hipsterji, milficami, šampanjci na strehah, diplomanti v henklu, napove štajerski plebiscit … Z mojstrskim občutkom za drzne, avanturistične, sodobne raperske beate, ki mu jih ukrojijo YNGFirefly, Tamau, Nite, Wrong Idea in Šuljo. Poleg letošnje solistične plošče slednjega je Bratstvo in estradstvo še en nesporen favorit za ploščo leta iz tabora Tekocheega Kruja. (Goran Kompoš, Mladina)

DUBZILLA je ena izmed redkih domačih dub zasedb. Nič ne de, saj je mogoče prav zato njihova verzija t.i. ”podgurskega duba” osoljena s ščepcem post rocka, še toliko bolj slastna in gurmanska. V zadnjih letih so postali prepoznavni tudi kot spremljevalna skupina Klemna Klemna, s katerim so posneli hit ”Zmagovita dirka”. Na letošnjem memorialu bodo predstavili sveže izdani album!

Če se je pred koncertom še kdo spraševal, zakaj se je Nikki Louder prijel sloves enega najboljših domačih koncertnih bendov, po (še enem) navdihujočem nastopu kamniškega trojca najbrž ni potreboval dodatne razlage. Je pa res, da se na petkovem nastopu, ki je pospremil izid četrtega albuma zasedbe, verjetno ni znašlo prav veliko dvomljivcev. Klub Gromka na ljubljanski Metelkovi je bil namreč komajda dovolj velik za to, da so se koncerta lahko udeležili njeni največji feni, ti pa so zelo dobro vedeli, zakaj preprosto morajo biti tam. Ja, zasedba bi si za to posebno priložnost lahko izbrala tudi kakšen večji klub, toda Gromka je bila za njen tokratni koncertni šus tako rekoč idealno prizorišče. (Aleš Podbrežnik, RockLine)

ZALA KRALJ GAŠPER ŠANTL je mariborski dvojec, ki kljub mladosti sila spretno in prijetno krmari med preprostimi ritmi kitare, elektronike in zasanjanim vokalom. Skladbo ‘Valovi’ ste zagotovo že spoznali, še bolj aktualni ta trenutek pa so ‘Baloni’.

Zala Kralj poje o tistem, o čemer naj bi peli najstniki, dijaki, mladostniki. Ljubezen, ki spoznava sočloveka, sebe in svet, kot pravi skladba L’ete En Rose. Vendar je hkrati razlika ta, da bo Zala Kralj širše in vneto občinstvo najbrž precej lažje in bolj uspešno našla v materinščini, v kateri je neprekosljiva, saj spomni na najbolj žlahtne čase slovenskega kantavtorstva. (Jaša Lorenčič, Urbani.si)

VJ Dimension je vizualec, ki na memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department.

FACEBOOK DOGODEK: HIGH5, MITO, DUBZILLA, ZALA KRALJ & GAŠPER ŠANTL

VIDEOPOSNETKI:

HIGH5

DUBZILLA

MITO

ZALA KRALJ & GAŠPER ŠANTL