Prispevek v predprodaji znaša 15 €, na dan dogodka znaša 18 €

SVEMIRKO je emo – mačo – sintpop zasedba, ki si je v zadnjih petih letih prislužila status ene najbolj priznanih balkanskih glasbenih atrakcij. Njihov zvok zaznamuje vonj po osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ki pa hkrati ni samo nostalgičen, ampak se prepleta s futurizmom. V Kinu Šiška so zapisali: Mac DeMarco na pijači z Arielom Pinkom v krčmi Darka Rundeka. Niso se prav zelo zmotili. Po Vanilji in Tunguziji, je zasedba lani izdala album “Skalamerija”, ki zaključuje “-ija” trilogijo. Prenovljena zasedba je pripravljena zadovoljiti tudi najbolj zahtevno občinstvu v vašem mestu.

S to koncertno ležernostjo pa so povsem očarali občinstva doma na Hrvaškem, v Srbiji in Sloveniji. Da se ne jemljejo preresno, je bilo jasno že po njihovih pisanih »kostumih«, nekakšnem križancu med tradicionalno kitajsko opravo in športnim videzom iz aerobičnih videov Jane Fonda. (Goran Kompoš, Mladina)

NINA BULATOVIX je domača post-punk zasedba, ki je pred sedmimi leti izdala album ‘Jate’, eno najboljših domačih plošč novega milenija ter ob tem navduševala z divjimi in energičnimi koncertnimi nastopi. O sebi so v letu 2019 dejali takole: Dost dobri. Dost zanimivi. Boben, bas, glas. In sayonara preteklemu. Iz prihodnosti nas kličejo obrazi molčečih! Ne gre za preigravanje ogorčenih, še manj stvar programa. Pa saj razumeš: Odmisli debato. Odmisli režijo. Odmisli model. Poj mi tralala. V letu 2021 so izdali album ‘Zob za zob’. Omlednost in neprodušnost prostoračasa sta na albumu ujeta v zapeljive melodije, popevkarske tekste in eklektičnost izraz(j)a. To je muzika za ples v času neznosnosti.

Zob za zob stavi na premišljenost in skladnost izraza, ki bi se mu podala kakšna niansa več kaosa ali nepravilnosti. Kakšna napaka. Jate so bile eden domačih založniških vrhuncev leta 2014. Zob za zob bo letošnjega. (Borka, Mladina)

DARLA SMOKING je podgurski duo prekaljenih mačkov Brgsa in Naca, ki meša raznotere vplive in zvoke, med drugim terenske posnetke iz različnih delov sveta, ki jih Nac nato elektronsko obdeluje, Brgs pa poskrbi za konstanten drive za bobni in modularnimi sintetizatorji. Njun zvok je zato večplasten, na videz so najbolj dominantni elementi world ali etno glasbe ter duba, vendar njuna glasba seže veliko dlje in se ne omejuje.

Odvodi dubovskih izrazov naj bi bili nekakšno osišče projekta, naveza pa jih uspešno obtežuje in upogiba z dimno zaveso noizerskega post rocka, folka različnih prostorov in drobcev elektronike. Prav to je Darlina glavna odlika: da ne ravna togo shematsko ali žanrsko, ampak gosto zvočno maso plasti z neprestanim mešanjem, tudi če s kakšnim korakom ali posnetkom preveč. (Borka, Mladina)

SVOJAT je samosvoj in ekspresiven rockovski trojec, ki ga sestavljajo prepoznavna imena domače (drugačne) glasbene scene – Andrej Fon (Olfamož), Ivo Poderžaj in Vid Drašler. Spuščajo se po strmem pobočju, izkušeno slalomirajo med garažnim, math, punk in hrupnim rockom, glasbenim svobodnjaštvom, nadrealizmom in zappovsko ekscentričnostjo ter tako izoblikujejo privlačen glasbeni izraz. Njihov prvenec “Svojat” (na katerem je bobnarske paličice vihtel Tadej Čauševič) je postal domača plošča leta 2020 po izboru Radia Študent.

Toda pri Svojati se avantgardnost razodeva z vsako terco ali noto, rifom ali bitom, ki nepričakovano suvereno zajadra tako na valovih no-wavovskih ritmičnih liturgij kot tudi na čisto predrugačeno post-punkovsko poskočnico. Seveda Svojati tako nihilistično nihanje omogoča tudi pestrost in mogočnost jezične forme. Svojat je samosvoja ne le zaradi izjemnih glasbenikov, ki tvorijo skupino, ampak tudi zato, ker so lirični pričevalci. (Miroslav Akrapović, Odzven)

VJ DIMENSION je vizualec, ki na memorialu skrbi za mešanje slike v živo že vse od leta 2012, sicer pa je dolgoletni član kruja Vibe Department.

Koncert so spremljale video vizualizacije psihedeličnih vzorcev, za katere je poskrbel ustvarjalec VJ DIMENSION. Padale so na v večini zatemnjen oder in obarvale plastični telesi izložbenih lutk. Šlo je za zanimivo optično prevaro, ki je dajala občutek, kot da bi bila na odru prisotna še dva človeka. (Veronika N. Štefanec, Radio Študent)

SVEMIRKO

NINA BULATOVIX

DARLA SMOKING

SVOJAT