Brezplačno.

V sklopu “Bralnice na vrtu Sokolskega doma” se bodo predstavili mladi literati z različnih koncev Slovenije in z različnimi pisateljskimi, pesniškimi pristopi. Govorili bodo o pisanju, festivalu mlade literature Urška in marsičem drugem. Pogovor bodo popestrili z branjem svojih zgodb in pesmi.

Slišali bomo Selmo Skenderović, nagrajenko festivala Urška 2020, nominiranki za uršuljanko 2021 Hano Bujanović Kokot in Anjo Pečjak ter pisce in piske iz projekta ustvarjalnega pisanja Črkosfera, ki je potekal v letu 2020 preko spleta. To so Gal Grobovšek, Blažka Dolenc, Eva Tomažič, Nika Pušlar, Jan Gorše, Neja Rakušček, Sara Štern, Nina Jelovšek in Tjaša Eržen.

Predstavili bomo zbirki poezije in proze Polivam se z vodo in Stopinje v zraku, ki sta se rodili kot literarni dvojček v sklopu Črkosfere in zaradi omejevanja kulturnih dogodkov v živo še nista pogledali v oči širši javnosti.

Iz uvoda v zbirko poezije Polivam se z vodo, ki ga je napisala Anja Eržen:

Pisanje kot ustvarjalni proces je na prvi pogled zelo dostopen način izražanja, a zanj potrebujemo notranji vzgib, globoko željo in veliko mero strasti. Običajno pozabljamo, da zahteva ogromno vaje in obrtnega znanja, saj talent ne zadostuje. Pisanje je način komuniciranja s svetom in njegovimi posamičnostmi. Omogoča premislek, pogled vase in navzven. Delavnice Črkosfera naj bi delovale kot platforma za srečavanja piscev in pisk ter omogočale medsebojno izmenjavo mnenj, povezovanje in povratne informacije. Mentorice pisanja Kaja Teržan, Ksenija Mravlja in Anja Eržen smo bile v vlogi podajanja vaj za pisanje, usmerjanja in podpore s pomočjo različnih literarnih tehnik in lastnih izkušenj. Bolj kot točno določena literarna zvrst so nas zanimale aktualne teme ali osebne izkušnje, ki smo jih potem po drobcih in motivih kot tlakovce polagali v različne zgodbe.”

Uršuljanka 2020 SELMA SKENDEROVIĆ se predstavi:

»Moje ime je Selma Skenderović. Študiram slovenistiko in primerjalno književnost. Pišem od svojega devetega leta. Resneje pa sem se s pisanjem začela ukvarjati v srednji šoli. V prvem letniku sem začela obiskovati literarni krožek, nato sem svoje pesmi in besedila vsa štiri leta objavljala v šolskem glasilu Maestral. V sodelovanju s koprskim gledališčem, sem za spletno revijo CMK magazin pisala komentarje gledaliških predstav. S svojimi deli pogosto nastopam na Obalnih rimah, ki jih organizira Center mladih Koper. Moje pesmi so objavljene v zadnji številki Poetikona in v literarni prilogi Latice, ki jo izdaja Bošnjački kulturni savez Slovenije. Julija sem v sklopu Šinkovčevih dnevov poezije prejela nagrado blisk 2020. Decembra pa sem si z zmago na literarnem festivalu Urška priborila naziv uršljanka leta 2020.«

Zbirki Polivam se z vodo in Stopinje v zraku bosta na voljo tudi na vrtu Sokolskega doma na dan dogodka.

VIDEOPOSNETKI:

SELMA SKENDEROVIĆ