Brezplačno.

 

Dvourna uvodna delavnica za spoznavanje modularne sinteze s simulatorjem VCV Rack 2 in predstavitev drugih zvezkov (patchov) iz serije delavnic Voltaže cvrčijo veselo. VCV simulator je odlično orodje za vse, ki bi se rade_i spoznale_i z modularno sintezo, pa ne vedo, kje bi začele_i ali pa imajo omejena finančna sredstva.

Na delavnici bomo spoznali osnove zvezovanja s tremi ključnimi procesi v elektroakustični glasbi: višino, barvo in amplitudo zvoka. Oscilator s krmiljenjem napetosti ustvarja zvočni val in nadzoruje njegovo frekvenco, ki z izbiro oblike valovanja (sinus, kvadrat, trikotnik, žaga) določa začetno barvo zvoka. Barvo zvoka oblikujemo s filtrom za nadzor napetosti. Intenzivnost zvoka in njegovo spreminjanje skozi čas pa oblikuje jakostni krmilnik napetosti in ovojnicami. Postopek omogoča širok nabor elektroakustičnih glasbenih učinkov.

Za udeležbo na delavnici ne rabite predznanja o modularni sintezi.

Na delavnici boste rabile_i:

1. Prenosni računalnik,
2. naloženo aplikacijo VCV Rack 2 iz portala https://vcvrack.com/Rack. Za nalaganje prosto dostopnih modulov se morate registrirati,
3. slušalke.

Mentorica je Ida Hiršenfelder.

Ida Hiršenfelder alias beepblip  je zvočna umetnica in arhivistka. Komponira potopitvene psihogeografske zvočne krajine. Zanima jo bioakustika, eksperimantalna in mikrotonalna glasba. Je članica skupine za bioakustiko in zvočne ekologije Jata C (2018–) in članica skupnosti Clockwork Voltage za modularno sintezo (2022–). Njena samostojna albuma Noise for Strings, Vol. 1 (2019) in Noise for Strings, Vol. 2 (2020) sta izšla pri založbi Kamizdat. Študirala je magisterij sonologije na Koninklijk Conservatorium (Kraljevem konservatoriju) v Haagu. Od leta 2021, razvija interdisciplinarne zvočne instalacije in kompozicije, v katerih naslavlja intence organskih in neorganskih nečloveških drugih, na primer v “Empatičnih atmosferah“, “Weter nas bo odnesel“, “Voluminozno gibanje vodne Zemlje“, “Kronolit”, “Hipertermija“, “Spiralna nihanja“, in v seriji “Prevod zverinic”. Pogosto vodi tudi delavnice na temo zaznavanja neslišnih zvokov.

PRIJAVNICA:


Foto: Katja Koljat