Brezplačno.

Projekt Tri ženske, tri zgodbe zdravilke je performativni sklop treh ljudskih pripovedi v glasbi in besedi. Renata Lapanja je projekt zasnovala vsebinsko in iz zakladnice pripovednega izročila izbrala tri pravljice iz različnih koncev sveta, medtem ko je Nika Solce pripovedim dodala glasbeno noto. V predstavi se Renatino pripovedovanje in Nikino muziciranje združuje v enotno umetniško pripoved, namenjeno predvsem odrasli publiki.

Renata pripoveduje prosto v tolminsko-cerkljanskem narečju, ki je njen pravi materni jezik, sicer pa jo poznamo predvsem kot harmonikarko dua Bakalina in Bakaline Velike. Nika je vsestranska umetnica, lutkarica in pevka, ki svojo avtentično glasbeno govorico združuje z ljudskim izročilom.

Zdravilke so tiste iskrice v izbranih pravljicah, ki povedane skupaj z glasbeno podporo odprejo prostor magičnemu. Pravljica komunicira z nami v brezčasni in izvenprostorski dimenziji, zato se s svojo magičnostjo pojavi tukaj in zdaj ter zazveni z vsakdanjostjo lehernega poslušalca. Naj gre za starodavno žensko modrost, za principe vilinskega sveta, ki je nam ljudem nedoumljiv, za izvor vsega človeškega ali za prebrisanost ženske, ki ve, kaj hoče – ni nam težko prepoznati domačnosti pravljičnih vsebin, pa četudi so doma iz drugega konca sveta. Pravljica povezuje in udomačuje, predstavljena performativno pa lažje komunicira s poslušalcem svoj simboličen in zdravilni potencial.

Izbrane zgodbe:

Sfortuna: ljudska zgodba s Sicilije;
Medved mlade lune: japonska ljudska zgodba;
Sanjeprejca: škotska ljudska pravljica.

Dogodek pripravlja KD Grable.