Brezplačno.

GREGA KRIŽNAR je mladi likovni ustvarjalec iz Škofje Loke in študent likovne pedagogike. Njegov odtis ste morda opazili v plakatih kranjskega Trainstationa ali pa na naslovnici prvenca Opran Možgan, punk banda, v katerem igra.

Križnar z razstavo Homo Servus: Sužnji mitologij preko del, inspiriranih s prepoznavnimi miti, komentira sodobno družbo. Scenarij je skrit za kuliso mitoloških dogodkov, maska ​​pa je prikaz sodobnega časa. Sedanjost je le nadaljevanje preteklosti in njen odsev.

Mitologija je v naši kulturi vseprisotna. Miti pogosto opisujejo, kako je bil svet ustvarjen in občasno, kako se bo končal. Ponujajo niz moralnih načel, ki jim je treba slediti, saj opisujejo življenja likov, ki zagovarjajo prepričanja družbe. Vsi verjamemo v arhetipe in moralne (včasih precej mitske) zgodbe, kljub dejstvu, da so metafore in simboliko vedno uporabljali za razumevanje temnejših vidikov življenja.

Maska simbolizira načelo dvojnosti, ki pravi, da imajo ljudje različne plati svojih osebnosti, ki jih projicirajo v zunanji svet. Maska lahko simbolno predstavlja skrivanje ali zatiranje prave identitete. Besedna zveza “kopija kopije” namiguje na idejo, da ko se simulacije množijo, postanejo ločene od katerega koli primarnega referenta. V nasprotju s pravo resničnostjo je simulaker replika, ki se nanaša na druge kopije.

Dogodek poteka v okviru ‘Galerije Jadran’, ki jo podpira JSKD – Javni sklad za kulturne dejavnosti.