Brezplačno.

Če smo lani predstavili Markove plakate, letos razstavljamo potrete Marka Breclja, ki so jih ustvarili dijaki umetniške gimnazije Koper (v šol. l. 2021/22). Danes maturanti – so pod vodstvom mentorja Mateja Kocjana – Kocota ustvarili serijo psiholoških portretov Marka Breclja.

»V po-dobi Breclja« je naslov umetniškega poklona dijakov 3. letnika umetniške gimnazije likovne smeri (v šol. l. 2021/22), ki so Markovo mnogoterost osebnosti in izraznosti poustvarili v seriji portretov pri pouku risanja in slikanja, v vaji psihološkega portreta. S tem so vzpostavili ustvarjalni most, ki Markovo osebnost aktualizira in mitizira – jo ohranja kot referenco za prihodnje umetniške posege in določa razmislek o sledi, ki jo je pustil v našem okolju. Kot nemir v plitvini malomeščanstva, dvodimenzionalne banalnosti vsakdana, s katero se ni nikoli mogel sprijazniti ali je tolerirati. Z likovnim besednjakom je bil Marko nosilec tretje dimenzije sveta, ki nam daje globino, razburka naše navade, vsaja dvome o naših prepričanjih, nas sili v premislek in nas na koncu dela bolj zanimive – če ne, pa vsaj gledljive!

Matej Kocjan – Koco, prof. lik. umet.

Dogodek pripravljajo Ustanova nevladnih mladinskega polja Pohorski bataljon (UPB), Društvo prijateljev zmernega napredka in Društvo Jadran. Podpirata ga Občina Škofja Loka in JSKD – Javni sklad za kulturne dejavnosti.